Ana Sayfa Çanakkale, Dünya, Eğitim, Ekonomi, Gündem, Sağlık, Yaşam 22 Ocak 2022 331 Görüntüleme

ARILAR SOĞUKTAN KORKMAZ…!

Arılar Soğuktan nasıl etkilenir sorusunu; İlimiz de arıcılık faaliyeti gösteren ‘’KALELİM DOĞAL BAL’’İşletmesi sahibi Fatih ATALAY cevapladı.

Arılarda kış ölü bir mevsimdir. Bu nedenle arılar ya kışlaklarda ya da gerekli tedbirler alındıktan sonra dışarıda kışlatılmalıdırArılar kış uykusuna yatmazlar, petekler üzerine kümelenerek kışı geçirirler. Ortam ısısı arının biyolojik faaliyetleri için 33-36 derece, uçabilmesi için asgari 7-8 derece ve besin toplayabilmesi için en az 10-14 derece olması gerekir.

Kış İçin Gerekli Yiyeceğin Bırakılması

Kolonilere kış yiyeceği olarak bal ve polen depolanmış petekler bırakılır. Ancak petekler tamamen balla dolu olmayıp alt yarılarındaki gözler boş olmalıdır. Çünkü kışın arılar bal dolu gözler üzerinde değil, peteklerin balla dolu kısmının hemen altındaki boş gözler üzerinde salkım kurarlar.

Özellikle ilkbaharda taze polen gelmeye başlayıncaya kadar ki dönemde arıların yavru yetiştirmeyi, başlatıp sürdürebilmeleri için bırakılan ballı peteklerin 3-4 tanesinde aynı zamanda yeterince polen de olmalıdır. Genel kural olarak kuluçkalıktaki bal hasat edilmeyip arıya bırakılmalıdır.

Kısacası arılar soğuktan değil nem den dolayı ölürler.

 

Çanakkale Ulus Haber

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster